Föreläsningar
Vill din klubb, ditt träningsgäng eller din arbetsplats utbilda sig om kost och dess påverkan på likaså träning som kropp? Om så är fallet kan du boka en föreläsning från oss! Vi kommer mer än gärna på besök för att hålla ett föredrag på cirka en till två timmar med avsatt tid för frågor och insikter. För att bibehålla kvaliteten på våra föreläsningar och maximera dess effektivitet är de begränsade till max 30 personer åt gången.
Om du vill ha föreläsningar för större grupper i en aula eller liknande hörsal så löser vi det individuellt med respektive kund. Vi är alltid kontaktbara via mejl och kontaktformuläret under fliken “kontakt” i sidhuvudet.
Vid alla våra föreläsningar har vi även med oss underlag för personlig kostrådgivning i form av enkäter och en avancerad bioimpedansvåg som med snabb mätning ger en god överblick av personlig kroppskomposition.
Med ett tilltagande läskdrickande, godisätande och slarv med likaså frukost som lunch så är barn idag sämre på att äta “bra” än de var för exempelvis tio till femton år sedan. Detta beror delvis på ett ökande utbud av dåliga produkter men även på en okunskap om vad som egentligen händer när man äter socker istället för frukt eller skippar lunchen och tar en bulle och en läsk istället.
Vi kommer mer än gärna till er skola och berättar om hur det här med mat fungerar och vad som händer i kroppen om man äter vissa saker och hoppar över andra. Vi tror att barnen med denna information på ett lättsamt och tillgängligt sätt kommer få redskapen att börja fundera kring sina val.
Vi kan hålla föredrag om detta för mindre klasser eller i aula för större grupper. Målet är att med fakta, presenterat på ett sätt som skapar igenkänning och väcker frågor, få eleverna att själva fundera vidare kring vilka vanor de har och vilka val de gör i relation till mat och kost.
Vad är det i maten och vad händer när vi äter?
Vad består det vi kallar ”mat” av? Vad är det för skillnad på potatis och strips? Vad är värst, fett eller socker? Vad händer i magen när jag ätit lunch och hur länge händer det saker i kroppen efter att jag ätit klart?
Med ett antal enkla och begripliga frågor binder vi ihop makronutrienterna protein, kolhydrater och fett med dess påverkan på kroppen. Vi jämför vad olika saker innehåller och varför t.ex en bit knäckebröd med ost är bättre än en rostmacka med marmelad. Vi förklarar även varför skolmaten ser ut som den gör och det som har motiverat vilka maträtter det är som serveras i skolköken.
Socker, bara gott eller?
Vad är socker och var kommer det ifrån? Vad händer i kroppen när man äter socker? Är det bättre att äta och dricka sockerfritt som exempelvis Coca-Cola Zero?
Sockerintag är ett av de största problemen med ungas kost idag. Det handlar inte enbart om att sockret i sig är onyttigt utan även om den effekt som energi utan innehåll har. Det finns tydliga kopplingar mellan ett ökat sockerintag, ökad övervikt och påföljande livsstilssjukdomar. Genom att tidigt informera om vad socker gör med våra kroppar kan man skapa långsiktigt hållbara vanor som minskar risken för övervikt och sjukdomar som vuxen.
Hur bra koll har lagmedlemmar och tränare på kostens effekter på träning, återhämtning och resultat? Tränar man målmedvetet och hårt räcker inte de vanliga näringsrekommendationerna för att tillgodose de behov den mänskliga kroppen har. Risken med detta är försämrade resultat, dålig återhämtning och i de värsta fallen skador. Genom att ge maten mer uppmärksamhet och se vilka justeringar som behövs för att möta säsongens olika utmaningar kan resultat, ork och återhämtning förbättras väsentligt. Det här är en del av vardagen för elitsatsande utövare.
Om man som klubb, förening eller lag inte har medel för att hålla sig med en egen dietist så kan kunskap och tips leda långt i klubbens, föreningens eller utövarnas egen korrigering av kosten. Vi kommer gärna ut till er och berättar vad man ska tänka på eller hur man med enkla medel justerar sin nuvarande kost för att bättre motsvara de resultat man vill få av sin träning och sina prestationer.
Idrottsnutrition, mat anpassad för resultat!
Vad skiljer idrottsnutrition från vanlig kostrådgivning och dieter? Om man äter “vanlig” lagad mat så räcker väl det?
Idrottsnutrition är sambandet mellan kost, träning, återhämtning och muskeluppbyggnad. För att träningen ska verka optimalt behöver man utöver ett genomtänkt träningsprogram även ha en genomtänkt kostplan. Det innefattar vad man ska äta, när man ska äta och när man inte ska äta. Det skiljer sig dessutom mellan olika former av idrottsutövning. Uthållighetsträning, intervallträning och styrketräning ställer olika krav på energibehov och tillgången till makronutrienter.
Som ett led i personalvården och ett sätt att minska sjukskrivningar och belastningsskador finns det goda skäl att informera personalen om kostens påverkan hur vi mår och hur väl vi presterar.
Intresset för mat, dieter och hälsa ökar stadigt. Inte minst som en konsekvens av pandemin där en ovälkommen effekt blev det naturliga rörelsemönstret och det man normal brukar kalla ”vardagsmotion” minskade drastiskt eller helt försvann.
Genom lättsam och faktabaserad information om hur kosten hänger samman med både välmående och prestationer, både mentalt som fysiskt, berättar vi hur man med små justeringar och lite kunskap och medvetenhet kan göra initierade val i vardagen och må bättre.
Det fina med kostjusteringar är att det snabbt leder till resultat vilket kan sporra till vidare kloka val. Man behöver bara komma bort från den vardagliga korrelationen mellan mat och övervikt. Det är en högst relevant koppling, men det är långt ifrån allt som en justerad kost kan råda bot på.
Med några olika teman kring kosten och dess påverkan på kroppen kommer vi ut till er och under lättillgänglig föreläsning med utrymme för både diskussion och frågor ger vi er redskapen att göra klokare val i relation till sina individuella mål.
Dieter, fungerar de?
Alla har vi någon gång läst om, provat på eller sett en nära vän eller släkting provat en diet. Dieter har funnits i århundranden och de har varierat över tid. Vissa har varit knäppa, vissa rent farliga och andra helt verkningslösa.
Med distans till konceptet diet, informerar vi om hur kroppen fungerar och hur den processar maten vi äter och jämför detta med både historiska och nuvarande dieter. Målet med föreläsningen är att deltagarna ska få en översiktlig förståelse hur kroppen fungerar när det gäller kost, kunna förstå och genomskåda reklamen om den senaste dieten och istället själva kunna göra medvetna val när det gäller mat.
Prestationsinriktad kost
Kan man påverka sin prestation både i löpspåret, på innebandyplanen, i mötesrummet och vid datorn bara genom att justera sin kost? Låter det osannolikt? Faktum är att det mesta av vår dagliga förmåga hänger tätt samman med vad, hur och när vi äter. Genom att känna till vilken effekt maten har på kroppen och hur processerna i kroppen ser ut, kan vi med små justeringar i vardagen märkbart förbättra vår prestation och vår förmåga.
Målet med föreläsningen är att faktabaserat peka på vad och hur olika livsmedel och ämnen påverkar både vårt psyke och vår fysiska förmåga. Det finns massor av vardagliga fällor och misstag som lätt kan undvikas när det gäller maten. Allt handlar bara om kunskap och medvetenhet. Undersökningar visar att majoriteten av även hårt tränande personer kraftigt felbedömer både sitt behov av mat och hur mycket de förbrukar vid olika tillfällen.
© 2022 Prestationsmålet AB